Show news from...
Go to section: Nature and tourism

eye 5394 Views

„Grădina Botanică” a AŞM marchează 65 de ani de la fondare


În fiecare minut, în lume dispare o specie sau o varietate de plante. Alarmaţi de această stare a lucrurilor, savanţii din toată lumea caută soluţii pentru protecţia plantelor. „Grădina Botanică" (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) a marcat 65 de ani de la întemeiere printr-o Conferinţă internaţională, consacrată conservării biodiversităţii plantelor, relatează Mesager.

„Plantele asigură o stabilitate a mediului înconjurător, inclusiv a societăţii umane. Dispariţia speciilor de plante duce la degradarea mediului ambiant, inclusiv a ecosistemelor naturale, scade vertiginos şi eficienţa activităţii economice", afirmă Alexandru Teleuță, director, „Grădina Botanică".

Grădina Botanică a AȘM îşi are începutul în 1950 şi este legată de numele academicianului Alexandru Ciubotaru.

„Această idee cutezătoare a pus începutul dezvoltării botanicii în Republica Moldova, iar Grădina Botanică a devenit un patrimoniu naţional", spune academicianul Alexandru Ciubotaru, fondator al Grădinii Botanice.

În lume sunt circa 300 de Grădini Botanice, adevărate sanctuare naturale, menirea cărora este să conserveze și să păstreze lumea vegetală pentru generaţiile viitoare.

„Conservarea biodiversităţii este foarte actuală, reuneşte cercetările savanţilor din toată lumea. Grădina Naţională Botanică din Kiev a sărbătorit recent 80 de ani de la fondare, colaborăm cu colegii noştri din Republica Moldova prin completarea colecţiilor de plante, ocrotirea de la dispariţie a plantelor rare", a menționat Nicolae Gaponenco, vicedirector Grădina Botanică, Kiev.

Pe 30 septembrie, dezbaterile ştiinţifice vor continua, iar comunicările savanţilor din opt ţări despre problemele şi soluţiile privind salvgardarea lumii vegetale vor fi reunite într-un volum.

Settlements of Moldova and Diaspora

Ţepilova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1589
Populația:
893 locuitori

Ţepilova este un sat din cadrul comunei Ocolina, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 893 de oameni. Satul Țepilova a fost menționat documentar în anul 1589.

Read more