Show news from...
Go to section: Nature and tourism

eye 4511 Views

„Grădina Botanică” a AŞM marchează 65 de ani de la fondare


În fiecare minut, în lume dispare o specie sau o varietate de plante. Alarmaţi de această stare a lucrurilor, savanţii din toată lumea caută soluţii pentru protecţia plantelor. „Grădina Botanică" (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) a marcat 65 de ani de la întemeiere printr-o Conferinţă internaţională, consacrată conservării biodiversităţii plantelor, relatează Mesager.

„Plantele asigură o stabilitate a mediului înconjurător, inclusiv a societăţii umane. Dispariţia speciilor de plante duce la degradarea mediului ambiant, inclusiv a ecosistemelor naturale, scade vertiginos şi eficienţa activităţii economice", afirmă Alexandru Teleuță, director, „Grădina Botanică".

Grădina Botanică a AȘM îşi are începutul în 1950 şi este legată de numele academicianului Alexandru Ciubotaru.

„Această idee cutezătoare a pus începutul dezvoltării botanicii în Republica Moldova, iar Grădina Botanică a devenit un patrimoniu naţional", spune academicianul Alexandru Ciubotaru, fondator al Grădinii Botanice.

În lume sunt circa 300 de Grădini Botanice, adevărate sanctuare naturale, menirea cărora este să conserveze și să păstreze lumea vegetală pentru generaţiile viitoare.

„Conservarea biodiversităţii este foarte actuală, reuneşte cercetările savanţilor din toată lumea. Grădina Naţională Botanică din Kiev a sărbătorit recent 80 de ani de la fondare, colaborăm cu colegii noştri din Republica Moldova prin completarea colecţiilor de plante, ocrotirea de la dispariţie a plantelor rare", a menționat Nicolae Gaponenco, vicedirector Grădina Botanică, Kiev.

Pe 30 septembrie, dezbaterile ştiinţifice vor continua, iar comunicările savanţilor din opt ţări despre problemele şi soluţiile privind salvgardarea lumii vegetale vor fi reunite într-un volum.

Settlements of Moldova and Diaspora

Crasnîi Octeabri

Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
454 locuitori

Crasnîi Octeabri este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Crasnîi Octeabri și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Octeabri alcătuia 454 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Octeabri a fost înființat în anul 1924.

Read more