Go to section: Nature and tourism
09 december 2023, 15:30 Nature and tourism views 25229
09 december 2023, 15:30 Nature and tourism views 25229

Mănăstirea Hirova – un lăcaș sfînt din Codrii Orheiului

Mănăstirea Hirova este o veche mănăstire de maici, fondată în anul 1805, care pe atunci se numea Ciurova. În componenţa sa intră două biserici: de vara - Sf. Nicolae şi de iarna - Sf. Simion Stolpnicul. La început a fost doar un schit cu o biserica de lemn, în locul căreia în anul 1836 a fost construită o biserică din piatră cu acelaşi nume - Sf. Nicolae, iar în anul 1865 a fost construită biserica de iarnă cu hramul Sf. Simion Stolpnicul.

În anul 1959 mănăstirea a fost închisă, iar toate proprietăţile sale au fost confiscate. Maicilor li s-a propus să plece. Ele însă au rămas în căsuţele sale şi au început să lucreze în colhozul local, cîştigîndu-şi bani pentru existenţă. Biserica de vara a devenit depozit, iar în cea de iarnă a fost deschis un Spital pentru copii cu devieri, iar apoi clădirea a fost folosită în scopuri gospodăreşti. Doar în anul 1990, mănăstirea a fost redeschisă, însă nu a primit vreun ajutor substanţial.

În jurul mănăstirii, la marginea satului se află casele-chilii vechi, acoperite cu stuf şi paie, iar în ele locuiesc puţinele maici. Am vizitat această mănăstire acum un an. Atunci la mănăstire erau 9 maici în vîrstă, cele mai multe dintre ele erau trecute de 80 de ani. Trăiesc în sărăcie, fiind ajutate în măsura posibilităţilor doar de către săteni. Din fericire, în anii '80 ai secolului al XX-lea, aici s-a filmat un film şi cu susţinerea financiară a studioului a fost renovată biserica de vară, cea de iarnă, însă, aşa şi nu a fost restaurată, stă închisă şi astăzi.

Odată ce vizitezi această mănăstire mică şi pitorească, ai impresia că timpul pare să se fi oprit aici. Mai ales, dacă o comparăm cu mănăstirea din vecinătate Curchi, care e împodobită cu straie de sărbătoare şi te îmbie cu toată splendoarea sa. Rămînem cu speranţa că şi această minunată mănăstire din Moldova va ajunge în atenţia acelora, care ar putea-o ajuta să renască.

Keywords:

Moldova , Codrii , manastire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1446
Populația:
522 locuitori

Trestieni este un sat din cadrul comunei Colicăuţi, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 522 de oameni. Prima atestare documentară a satului Trestieni datează din iunie 1446. La  acea dată satul se numea Trestiana şi se afla în componenţa ţinutului Hotin. 

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.