Show news from...
Go to section: Holidays and customs

eye 20963 Views

Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul – zi de post

La 11 septembrie, Biserica ortodoxă prăznuieşte Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul. Este ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, care se încheie la 13 septembrie.

Zi de post negru pentru creștinii ortodocși din întreaga lume. Fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia, Sfîntul Ioan Botezatorul este rudă cu Isus Hristos pe linie maternă și s-a născut cu șase luni înaintea Domnului. Este cunoscut sub numele de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.

După Botezul Domnului Sfîntul Ioan Botezatorul a fost întemnițat de regele Irod al Galileei. Potrivit tradiției, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod a poruncit tăierea capului Sfîntului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară capul Botezătorului ca răsplată. Pentru că se temea ca Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decat trupul sfîntului, care a fost îngropat în Sevastia, în timp ce capul sau a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adîncime.

Potrivit tradiției, Sfînta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea  care a luat capul Sfîntului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.

În amintirea tăierii capului Sfîntului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxa a rînduit ca ziua de 11septembrie sa fie zi de post aspru.

Comments

 (2)

Settlements of Moldova and Diaspora

Ghindeşti

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1956
Populația:
1841 locuitori

Ghindeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a țării, oraşul Ghindeşti este situat la o distanţă de 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia orașului constituie 1841 locuitori. Orașul Ghindești a fost înființat în anul 1956 pe lîngă fabrica de zahăr din localitate.

Read more