Go to section: Holidays and customs
17 may 2013, 15:15 Holidays and customs views 9466
17 may 2013, 15:15 Holidays and customs views 9466

Sărbătoarea "Sfîntul Gheorghe" ar putea fi inclusă în Lista patrimoniului protejat de UNESCO


Foto: moldpres.md

Sărbătoarea "Sfîntul Gheorghe" ar putea fi inclusă în Lista patrimoniului imaterial protejat de UNESCO. R. Moldova, împreună cu Turcia, România, Croaţia, Serbia şi Macedonia au înaintat un dosar privind această sărbătoare la Organizaţia ONU pentru Ştiinţă, Cultură şi Educaţie (UNESCO).

Anunţul respectiv l-a făcut astăzi Varvara Buzilă, preşedintele Comisiei naţionale pentru patrimoniul cultural imaterial, în cadrul unui forum la această temă desfăşurat la Chişinău, comunică MOLDPRES.

Buzilă a specificat pentru agenţie că iniţiativa de a înainta sărbătoarea "Sfîntul Gheorghe" în Lista UNESCO aparţine Turciei. În această ţară, sărbătoarea primăverii "Sfîntul Gheorghe" poartă numele de "Hederlez"

"Cu "Sfîntul Gheorghe", care se sărbătoreşte în R. Moldova pe 6 mai, începe calendarul păstoresc, adică toate activităţile ce ţin de îngrijirea animalelor. Am colectat mai multe obiceiuri de "Sfîntul Gheorghe" în satul Cîrpeşti, raionul Cantemir, la Văleni şi Giurgiuleşti, raionul Cahul. Datinile respective au fost prezentate la UNESCO într-un film documentar", a specificat Varvara Buzilă.

Sursa citată este de părere că, odată ce sărbătoarea "Sfîntul Gheorghe" va fi aprobată în Lista patrimoniului cultural imaterial, protejat de UNESCO, va creşte prestigiul păstorilor, al oamenilor care cresc şi îngrijesc oi sau turme de oi.

Pînă în prezent, R. Moldova a mai înaintat în Lista patrimoniului cultural imaterial, protejat de UNESCO, Colindatul în ceată bărbătească, împreună cu România. În prezent experţi din ţara noastră pregătesc, împreună cu Bulgaria, Grecia şi România, un dosar pentru a include sărbătoarea "Mărţişor" în Lista patrimoniului cultural imaterial, protejat de UNESCO.

Keywords:

UNESCO , sarbatoare , religie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
29 locuitori

Roşcani este un sat din cadrul comunei Pereni, raionul Rezina. Satul Roșcani este situat la o distanță de 27 km de orașul Rezina și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 29 de oameni. Menționat documentar în 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.