Go to section: Holidays and customs
14 august 2023, 09:30 Holidays and customs views 35186
14 august 2023, 09:30 Holidays and customs views 35186

Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Începînd din 14 august, creștinii ortodocși ce ţin sărbătorile după Stilul Vechi urmează Postul Adormirii Maicii Domnului. Acest post durează 14 zile. Postul Adormirii Maicii Domnului este rînduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată (Postul Nașterii Domnului, Postul Paștilor, Postul Sfinților Apostoli și Postul Adormirii Maicii Domnului). Originea lui trebuie pusă prin secolul V, cînd s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului și cînd sărbătoarea Adormirii ei a început să primească o mai mare importanță.

La început nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot. În părțile Antiohiei se postea o singură zi (6 august), la Constantinopol patru zile, iar la Ierusalim - opt zile. Data si durata postului au fost uniformizate abia în secolul al XII-lea, la sinodul din Constantinopol, ținut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărît ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, pînă la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Keywords:

post , sarbatoare , religie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
877 locuitori

Dolinnoe este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dolinnoe, Valea Satului și Valea Coloniţei. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 10 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 877 de oameni. Satul Dolinnoe a fost înființat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.