Go to section: Holidays and customs
22 april 2017, 11:00 Holidays and customs views 63155
Răposații trebuie pomeniți respectînd limita bunului simț
22 april 2017, 11:00 Holidays and customs views 63155

Răposații trebuie pomeniți respectînd limita bunului simț

Preotul Eugen Onicov, de la Biserica „Sfîntul Pantelimon" din Chişinău, spune că de Paştile Blajinilor lumina Învierii ajunge și la răposați. Cei care merg la cimitire să-i pomenească trebuie să evite excesele. În toate trebuie să se respecte limita bunului simţ.

Oamenii vor merge la cimitir cu daruri simbolice de Paşti: ouă roşii, cozonac, pască şi dulciuri pentru copii. „Pe timpuri, la Paştile Blajinilor nu erau pomenile care se fac acum. Ele provin de la cultul înmormântării, pentru că la înmormântare se dau pomeni. Pe parcurs, această practică a luat amploare şi de Paştile Blajinilor. În rest, cu tot ce mai merg oamenii la cimitire este parte a tradițiilor laice, nu le putem asocia cu Biserica", a spus preotul Eugen Onicov.

Un obicei adus de oameni este şi așezarea pe morminte a produselor pentru a fi sfințite, apoi date de pomană. „Cunosc localităţi unde datorită preotului acest obicei a fost înlăturat. Cimitirele nu trebuie transformate în locuri de picnic sau în restaurante. Se binecuvântează aducerea strictului necesar pentru pomenirea celor răposați", a spus preotul.

Îngrijirea mormintelor şi rugăciunea este ceea ce recomandă Biserica. De Paştile Blajinilor, creștinul merge la biserică să se roage pentru răposat, apoi și la cimitir.

Răposații sînt pomeniți nu doar de Blajini, ci și în sâmbăta înainte de sărbătoarea Sfîntului Dumitru, sîmbăta înainte de lăsatul de sec de carne înainte de Postul Mare, toate sîmbetele din Postul Mare, dar şi sîmbăta înainte de Rusalii, înainte de pogorîrea Sfîntului Duh.

În acest de Paştile Blajinilor oamenii merg la cimitire pe 23 și 24 aprilie.

Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
113 locuitori

Șmalena este un sat din cadrul comunei Andreevca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Rîbnița și la 117 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Șmalena a fost înființat în anul 1919.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.