Go to section: Holidays and customs
19 december 2023, 12:30 Holidays and customs views 16855
Tradiţii de Sfîntul Nicolae
19 december 2023, 12:30 Holidays and customs views 16855

Tradiţii de Sfîntul Nicolae

Creştinii ortodocşi de stil nou îl sărbătoresc astăzi pe Sfîntul Nicolae, supranumit "Făcătorul de minuni", ocrotitorul celor săraci. Este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, numele lui fiind legat de dărnicie şi compasiune, dar şi de cadourile sau "nuieluşa" pe care le pune în ghetuţele copiilor în ajun.

Sfîntul Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi nu numai de către copiii cărora le aduce cadouri, ci şi de cei mai sărmani, pe care se spune că îi păzeşte şi îi ajută.

Europenii îl descriu pe Moş Nicolae drept un bătrîn cu barbă mare şi albă. Înainte, bătrînii îşi puteau da seama cît va fi iarna de lungă doar în funcţie cum era ziua de Sfîntul Nicolae.

Dacă ningea pe 6 decembrie, aceştia spuneau că iarna va fi una scurtă, dar în cazul în care nu era zăpadă, bătrînii arătau ca iarna va fi una lungă.

Din bătrîni umblă vorba că Sfîntul Nicolae se sărbătoreşte şi pentru a fi ajutaţi oamenii împotriva bolilor şi a loviturilor de orice fel, scrie adevarul.ro.

Source: publika.md

Keywords:

religie , Obicei , tradiții

Comments

 (1)
  • #1 Markiza Reply Quote selected
    вообще-то сегодня, 19 декабря, празднуют по старому стилю
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
824 locuitori

Mîrzeşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mîrzeşti și Mîrzaci. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 824 de oameni. Satul Mîrzești a fost menționat documentar în anul 1470.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.