Show news from...
Go to section: Holidays and customs

eye 9300 Views

Tradiţii de Sfîntul Nicolae


Creştinii ortodocşi de stil nou îl sărbătoresc astăzi pe Sfîntul Nicolae, supranumit "Făcătorul de minuni", ocrotitorul celor săraci. Este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, numele lui fiind legat de dărnicie şi compasiune, dar şi de cadourile sau "nuieluşa" pe care le pune în ghetuţele copiilor în ajun.

Sfîntul Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi nu numai de către copiii cărora le aduce cadouri, ci şi de cei mai sărmani, pe care se spune că îi păzeşte şi îi ajută.

Europenii îl descriu pe Moş Nicolae drept un bătrîn cu barbă mare şi albă. Înainte, bătrînii îşi puteau da seama cît va fi iarna de lungă doar în funcţie cum era ziua de Sfîntul Nicolae.

Dacă ningea pe 6 decembrie, aceştia spuneau că iarna va fi una scurtă, dar în cazul în care nu era zăpadă, bătrînii arătau ca iarna va fi una lungă.

Din bătrîni umblă vorba că Sfîntul Nicolae se sărbătoreşte şi pentru a fi ajutaţi oamenii împotriva bolilor şi a loviturilor de orice fel, scrie adevarul.ro.

Keywords:

religie , Obicei , traditie

Comments

 (1)
  • #1 Markiza
    вообще-то сегодня, 19 декабря, празднуют по старому стилю

Settlements of Moldova and Diaspora

Cornova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1568-1572
Populația:
1129 locuitori

Cornova este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cornova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Ungheni și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1129 de oameni. Satul Cornova a fost menționat documentar între anii 1568-1572.

Read more