Go to section: Holidays and customs
29 june 2016, 15:20 Holidays and customs views 7038
În Republica Moldova este marcată Ziua Dunării
29 june 2016, 15:20 Holidays and customs views 7038

În Republica Moldova este marcată Ziua Dunării

Republica Moldova împreună cu alte 13 state marchează astăzi Ziua Dunării, unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa.

Ziua Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2004, la propunerea reprezentanţilor ţărilor riverane, sub egida Comisiei internaţionale pentru protecţia fluviului Dunărea, susţinută financiar de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Ziua Dunării reprezintă aniversarea semnării pe 29 iunie 1994, la Sofia, a Convenţiei cu privire la protejarea acestui bazin hidrografic.

R. Moldova participă la activităţile Programului Dunărean din anul 1993. Pe parcurs au fost efectuate mai multe acţiuni care au avut scopul să îmbunătăţească starea ecosistemelor din bazinul Dunării.

Contactat de MOLDPRES, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a opinat că R. Moldova este la început de cale, statutul de ţară riverană Dunării fiind obţinut recent. „Din păcate, asta înseamnă că, deocamdată, ţara noastră participă mai mult declarativ şi mai puţin eficient în proiecte de valorificare a Dunării. Va trebui să creştem capacitatea R. Moldova de cooperare în convenţii ce ţin de dezvoltarea potenţialului dunărean, iar pentru asta va fi nevoie de creat instituţii care vor putea aplica fonduri europene pentru a beneficia de toate avantajele programelor spaţiului dunărean", a menţionat oficialul.

Valeriu Munteanu a specificat în context mai multe proiecte iniţiate de subdiviziunile ministerului menite să creeze parteneriate, în stare să absoarbă fonduri eligibile pentru a schimba atitudinea populaţiei din zonele riverane faţă de tezaurul dunărean. „Aici pot numi proiectul de creare a primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior. Aceasta se va extinde pe o suprafaţă de aproape 15 mii de hectare, cu scopul de a asigura protecţia şi conservarea unor zone de habitat natural. Crearea Rezervaţiei se înscrie în programul transfrontalier trilateral România - Ucraina - R. Moldova "Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior – Pan Nature". Partenerul proiectului din partea ţării noastre este Agenţia "Moldsilva", a punctat ministrul Mediului.

Solicitat de MOLDPRES, managerul proiectului, Anatolie Rîşina, a informat că crearea primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior este susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. "Implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă. Totodată, ne-am propus să introducem o abordare integrată a managementului resurselor naturale în zona transfrontalieră a Deltei Dunării şi cea a Prutului de Jos, consolidînd implicarea comunitară în regiune", a punctat Anatolie Rîşina.

Specialistul de la "Moldsilva" a subliniat că documentaţia proiectului este gata şi urmează ca ministerul să iniţieze procedura de instituire prin lege, iar între timp părţile implicate lucrează deja asupra agendei proiectului. "Ne va ajuta mult o bază de date comună privind flora şi fauna din zona dunăreană, asupra căreia lucrează în prezent Institutul de Cercetare şi Dezvoltare "Delta Dunării" din România", a completat Anatolie Rîşina.

Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei (după Volga), fiind singurul rîu ce curge de la vest la est. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi se varsă în Marea Neagră prin cele trei braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. În drumul său tranzitează teritoriul Germaniei, Austriei, Slovaciei, Ungariei, Croaţiei, Serbiei, României, Bulgariei, R. Moldova şi Ucrainei şi patru capitale europene (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad).

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Dunarea , sarbatoare , riuri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1155 locuitori

Solonceni este un sat şi comună din raionul Rezina, situat pe malul drept al Nistrului. Din componenţa comunei fac parte localităţile Solonceni și Tarasova. Satul Solonceni se află la o distanță de 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1155 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.