Show news from...
Go to section: Holidays and customs

eye 31493 Views

Creștinii sărbătoresc ajunul Bobotezei


Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, ajunul Bobotezei sau botezul lui Isus Hristos în apele Iordanului.

În biserici, preoţii oficiază servicii divine. În ajunul Bobotezei este post negru, iarpreoţii merg la casele credincioşilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apa sfinţită, binecuvîntarea Sfintei Treimi.

Tot în ajun, dar şi de Bobotează, se sfinţesc apele, iar credincioşii merg la biserică pentru a lua agheasmă.

Se spune că apa sfinţită, care nu se strică niciodată, tămăduieşte rănile şi este păstrată în casă pentru a avea linişte şi pace.

Atunci cînd se ia agheasmă, nu trebuie să fim certaţi cu nimeni şi trebuie să ne abţinem de la fapte şi gînduri rele. În caz contrar, apa sfinţită îşi pierde din sacralitate.

De asemenea, preoţii spun că dacă în această zi ninge sau e ger, roada va fi bogată.

Tradiţia mai spune, că în ajunul Bobotezei, cei care stau primii pe scaunul pe care s-a aşezat preotul şi beau din paharul acestuia, se vor căsători în curînd.

Settlements of Moldova and Diaspora

Căţeleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1565
Populația:
1362 locuitori

Căţeleni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Căţeleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 53 km de orașul Hîncești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1362 de oameni. Satul Cățeleni a fost menționat documentar în anul 1565.

Read more