Go to section: Holidays and customs
18 may 2015, 14:21 Holidays and customs views 9043
În Republica Moldova ar putea fi instituită Ziua Portului Popular
18 may 2015, 14:21 Holidays and customs views 9043

În Republica Moldova ar putea fi instituită Ziua Portului Popular

Ministerul Culturii vine cu iniţiativa de a institui în a treia duminică a lunii iunie Ziua Portului Popular. Proiectul este propus pentru consultări publice şi are scopul de a intensifica acţiunile de promovare a costumului naţional – însemn al identităţii fiecărui popor.

Autorii iniţiativei menţionează că portul popular, adică costumul naţional moştenit din cele mai vechi timpuri, reprezintă o marcă a identităţii. Fiecare popor a păstrat un ansamblu vestimentar propriu. Pe meleagurile noastre costumul naţional a fost purtat de toate păturile sociale, cristalizându-se în spaţiul cultural timp de secole. Chiar dacă la sfârşitul secolului al XIX – şi în secolul XX costumul tradiţional a fost înlocuit de îmbrăcăminte modernă, costumul naţional a fost şi este folosit la marile sărbători, dar şi în viaţa cotidiană, ca semn distinctiv.

Cele mai recente iniţiative care se referă la costumul naţional au fost Festivalul Iei, Parada Portului Popular, Parada Portului Popular de Iarnă, culminând cu onorarea costumului tradiţional în cadrul manifestărilor naţionale organizate cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova din anii 2013-2014.

Source: www.trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
338 locuitori

Ceapaevca este un sat din cadrul comunei Şalvirii Vechi, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Drochia și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 338 de oameni. Satul Ceapaevca a fost menționat documentar în anul 1919.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.