Show news from...
Go to section: Cinema

eye 658 Views

Declarație: Cinematografia moldovenească se dezvoltă, fiind un scop comun


Directorul Centrului Național al Cinematografiei Valeriu Jereghi, șeful Direcției Arte și Industrii Creative, MECC Orest Dabija și producătorul Sergiu Pascaru au vorbit despre activitatea cinematografică în Republica Moldova, transmite Noi.md.

Valeriu Jereghi: "Cinematografia se dezvoltă în Moldova însă doar de cineaști depinde relansarea ei atît la nivel național cît și mondial. Prin prisma mai multor proiecte de dezvoltare lansate de CNC, cum ar fi organizarea unui nou sistem de proiecții de film în spații deja existente ca teatrele și casele de cultură – acum vom avea șansa de a aduce cinematografia autohtonă și internațională în întreaga țară; implementarea în domeniul cinematografiei a sistemului Cash Rebate care este un pas enorm în dezvoltarea industriei și identității culturale dar și aderarea la Eurimages, organizație care încurajează cooperarea între profesioniștii stabiliți în diferite țări – Centrul are misiunea de a dezvolta asemenea proiecte doar în comun cu Guvernul, Parlamentul și Președenția".

Orest Dabija: "Dezvoltarea pe care o avem în ultimii ani în domeniul cinematografiei nu trebuie să depindă doar de bugetul alocat din partea statului. Există niște instrumente mici dar cu impact mare cum ar fi sistemul Cash Rebate, investițiile străine, programele internaționale ca Europa Creativă, Eurimages și avînd producători maturi și experimentați, ei pot profita de aceste instrumente ca să avem o industrie cinematografică de nivel internațional".

Sergiu Pascaru: "Toate casele de producție care au apărut pe piață este meritul Centrului Național al Cinematografiei. Centrul a scos din umbră și tineri cineaști entuziaști cu scenarii bune".

Keywords:

Cinematografie

Settlements of Moldova and Diaspora

Ialoveni

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1639
Populația:
15041 locuitori
Logo

Ialoveni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ialoveni. Amplasat în centrul republicii, în valea rîului Işnovăţ, oraşul Ialoveni este situat la o distanţă de 10 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15041 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu numele Cheile Işnovăţului, datează din anul 1436. Denumirea Ialoveni a localităţii a apărut mult mai tîrziu, fiind menţionată într-un document din 1639.

Read more