Go to section: Cinema
26 november 2019, 14:20 Cinema views 4628
Declarație: Cinematografia moldovenească se dezvoltă, fiind un scop comun
26 november 2019, 14:20 Cinema views 4628

Declarație: Cinematografia moldovenească se dezvoltă, fiind un scop comun

Directorul Centrului Național al Cinematografiei Valeriu Jereghi, șeful Direcției Arte și Industrii Creative, MECC Orest Dabija și producătorul Sergiu Pascaru au vorbit despre activitatea cinematografică în Republica Moldova, transmite Noi.md.

Valeriu Jereghi: "Cinematografia se dezvoltă în Moldova însă doar de cineaști depinde relansarea ei atît la nivel național cît și mondial. Prin prisma mai multor proiecte de dezvoltare lansate de CNC, cum ar fi organizarea unui nou sistem de proiecții de film în spații deja existente ca teatrele și casele de cultură – acum vom avea șansa de a aduce cinematografia autohtonă și internațională în întreaga țară; implementarea în domeniul cinematografiei a sistemului Cash Rebate care este un pas enorm în dezvoltarea industriei și identității culturale dar și aderarea la Eurimages, organizație care încurajează cooperarea între profesioniștii stabiliți în diferite țări – Centrul are misiunea de a dezvolta asemenea proiecte doar în comun cu Guvernul, Parlamentul și Președenția".

Orest Dabija: "Dezvoltarea pe care o avem în ultimii ani în domeniul cinematografiei nu trebuie să depindă doar de bugetul alocat din partea statului. Există niște instrumente mici dar cu impact mare cum ar fi sistemul Cash Rebate, investițiile străine, programele internaționale ca Europa Creativă, Eurimages și avînd producători maturi și experimentați, ei pot profita de aceste instrumente ca să avem o industrie cinematografică de nivel internațional".

Sergiu Pascaru: "Toate casele de producție care au apărut pe piață este meritul Centrului Național al Cinematografiei. Centrul a scos din umbră și tineri cineaști entuziaști cu scenarii bune".

Source: noi.md

Keywords:

Cinematografie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
0 locuitori

Chetrișul Nou este un sat din cadrul comunei Chetriș, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Fălești și la 152 km de Chișinău. În prezent satul este complet depopulat. Satul Chetrișul Nou a fost înființat în secolul XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.