Show news from...
Go to section: Cinema

eye 870 Views

La Chișinău a avut loc premiera filmului documentar ”Operațiunea Iași-Chișinău” (VIDEO)


Vineri, la Chișinău a avut loc premiera filmului documentar „Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei”, realizat sub egida Președintelui Republicii Moldova, informează Noi.md.

La eveniment au fost prezenți veterani de război, rudele eroilor care au eliberat Moldova, deputați, jurnaliști, istorici, reprezentanți ai organizațiilor obștești.

„Operațiunea Iași-Chișinău” este un nou film din cadrul proiectului „Istoria Moldovei”. Premiera peliculei este consacrată aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de cotropitorii fasciști. Echipa de filmare a lucrat în Moldova, Germania, România. Autorii au discutat cu participanții la evenimente și cu cei mai buni cercetători ai războiului și ai consecințelor acestuia. Este istoria țărilor și a unor oameni, povestită de la persoana întîi.

”Țin să menționez că operațiunea Iași-Chișinău este considerată una dintre cele mai reușite ofensive din perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei și celui De-al Doilea Război Mondial. Noi trebuie să respectăm memoria eroilor, să păstrăm și să transmitem copiilor noștri adevărul despre evenimentele de atunci”, a spus președintele țării Igor Dodon.

Filmul va fi prezentat la posturile de televiziune din Moldova, precum și în timpul evenimentelor de la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”. De asemenea, filmul este în acces liber pe internet, la fel ca și episoadele precedente ale „Istoriei Moldovei”.

Keywords:

istoria , film , Chisinau , Iaşi

Settlements of Moldova and Diaspora

Sălcuţa Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
359 locuitori

Sălcuţa Nouă este un sat din cadrul comunei Cîrnăţenii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 359 de oameni. Satul Sălcuţa Nouă a fost întemeiat în anul 1930.

Read more