Go to section: National costume
21 june 2016, 15:35 National costume views 18675
În Moldova se va sărbători Ziua Portului Popular (Video)
21 june 2016, 15:35 National costume views 18675

În Moldova se va sărbători Ziua Portului Popular (Video)

Pentru prima dată în Republica Moldova, pe 26 iunie, în întreaga țară se va sărbători Ziua Națională a Portului Popular.

Evenimentul se va desfășura în Chișinău, la Palatul Republicii, dar și în mai multe localități din republică.

În cadrul evenimentului vor fi expuse ii și costume tradiționale – adevărate valori din patrimoniul muzeal, dar și din colecții private. Pe lîngă acestea, se va desfășura și un program artistic cu mai multe recitaluri ale artiștilor autohtoni, în al căror repertoriu se abordează subiecte etno și folk. La fel, va fi organizat un tîrg de artizanat în perimetrul străzilor București – 31 august 1989.

Costumul popular va fi prezentat din mai multe aspecte, care vor evidenția particularitățile și frumusețea acestuia, astfel fiind organizate compartimentele:

- „Costumul Tezaur" – unde vor fi expuse costume din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei, dar și a muzeelor din alte raioane;
- „Costumul Oaspete" – aici vor fi prezentate colecții private;
- „Costumul Modernitate" va include o expoziție și defilare în costume din colecțiile create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric;
- „Cufărul neamului" – piese din lăzile de zestre ale unor personalități marcante vor fi comentate de către proprietari;
- „Costumul Ambasador" – ambasadoare și soții de ambasadori acreditați în Republica Moldova, dar și alte personalități publice, vor purta ii și costume create recent, prezentînd portul tradițional drept un adevărat ambasador al Moldovei în lume.

„Concetățenilor noștri le place și preferă să îmbrace costumul popular la evenimente personale: nunți, botezuri, sărbători naționale. Această sărbătoare, care se dedică portului popular, ia în considerație că acesta este alături de stema, imnul și alte simboluri identitare, care ne reprezintă în lume, care ne transmite mesajele încifrate ale strămoșilor noștri", a declarat Ministrul Culturii, Monica Babuc, în cadrul unei conferințe de presă.

Merită să fie menționat faptul că în această zi vor fi expuse nu doar costumele tradiționale moldovenești, dar se vor întîlni și costumele tuturor identităților etnice ce locuiesc în Republica Moldova. Evenimentul va începe la ora 10.00.

Source: www.noi.md

Comments

 (1)
  • #1 Maria Reply Quote selected
     Imi pare bine de asa eveniment si asi ruga organizatorii ca odace ce merge vorba de costum national popular al moldovenilor de bastina, atunci asa sa fie, fara rominizm si minciuni care injosesc poporul moldovenesc bastinas.
     cu multa recunostinta!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1891
Populația:
229 locuitori

Bulhac este un sat din cadrul comunei Cioropcani, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Ungheni și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 229 de oameni. Satul Bulhac a fost întemeiat în anul 1891.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.