Show news from...
Go to section: National costume

eye 10392 Views

Stil de toamnă. Cum să porţi haine tradiţionale şi să nu pari demodată


Motivele tradiţionale ale portului popular sunt o sursă de inspiraţie pentru designerii autohtoni, dar şi pentru cei internaţionali, care le transformă şi le reinterpretează pentru a le integra astfel în contemporan.

Pe măsură ce tradiţionalul îşi găseşte loc în vestimentaţia actuală, este importantă şi găsirea unui echilibru între cele două stiluri, vechi şi nou, pentru o imagine unitară.

Nicoleta Chirica, designer şi fondator Iutta, împărtăşeste din experienţa sa de revalorificare a folclorului printr-o abordare modernă, inovativă:

Valorile strămoşeşti, reintroduse în ţinuta zilnică

Un mod contemporan de a valorifica tradiţia şi moştenirea culturală este prin preluarea simbolurilor strămoşeşti de pe ii şi arhitectură straveche şi introducerea lor în componentele unei garderobe moderne. Pe lângă aspectul original pe care îl oferă, acestea au şi menirea de a ridica accesoriul la nivel de simbol, prin semnificaţia elementelor ce îl compun.

Piesa de inspiraţie folclorică, elementul central al ţinutei

Cel mai armonios mod de a introduce elementele folclorice într-o ţinută, fără a o încărca, îl reprezintă alegerea unei singure piese cu motive tradiţionale şi transformarea ei într-un punct central. De multe ori, mai puţin înseamnă mai mult şi simplitatea adaugă valoare unui outfit.

O ie cu broderii complexe, cusături atente sau aplicaţii din mărgele poate fi alăturată prin contrast unor jeanşi cu o croială casual. Pălăriile din piele întoarsă şi botinele cu franjuri îi pot oferi vestimentaţiei un aspect cu atât mai boem şi relaxat. De asemenea, genţile sau accesoriile cu motive folclorice dau viaţă oricărei ţinute neutre.

Poartă elementele de inspiraţie folclorică în mod firesc

Naturaleţea este secretul unei ţinute reuşite. Atunci când piesele alese se armonizează frumos, ele pot crea împreună o poveste. Elementele vestimentare de inspiraţie tradiţională sau motivele lor specifice pot fi introduse în ţinute într-un mod firesc, devenind parte din look-ul de zi cu zi.

Fii mereu pregatită să le spui povestea

Piesele vestimentare şi accesoriile inspirate de cultura tradiţională vor fi mereu nu doar o încantare a privirii, ci şi un mod de a spune o poveste în care tu eşti personajul principal. Ea poate fi dusă mai departe şi împărtăşită tuturor celor dragi şi nu numai.

„Este foarte important ca în spatele fiecărei creaţii să existe o poveste. Acest lucru se întâmplă şi în atelierul nostru, unde se cos astfel de poveşti despre tradiţii şi valori pe genţi şi accesorii din piele, iar prin ele autenticul este transpus în contemporan. Elementele de inspiraţie folclorică transmit o stare, vorbesc de la sine şi însufleţesc orice ţinută", spune Nicoleta.

Alege produse create de designeri autohtoni

Autenticitatea este cea care face diferenţa între produsele semnate de designeri şi cele create în masă de marii retaileri ai modei. Creaţiile autohtone sunt mai mult decât simple accesorii sau obiecte vestimentare. Realizate manual, cu o finisare atentă şi accent pe detalii, ele devin o marcă a culturii noastre, o moştenire de preţ pentru fiecare generaţie şi o dovadă a faptului că pasiunea naşte frumos.

Settlements of Moldova and Diaspora

Codreni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
964 locuitori

Codreni este un sat din cadrul comunei Vălcineţ, raionul Ocniţa. Satul Codreni este situat la o distanță de 32 km de orașul Ocniţa şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Codreni este menționat documentar în anul 1765.

Read more