Show news from...
Go to section: National costume

eye 7555 Views

Fotoreportaj de la Ziua Iei


La Chișinău, în pavilionul Centrului Expozițional MoldExpo,a avut loc cea de-a V-ea ediţie a Zilei Ieibluza femeiască naţională tradiţională brodată. Această expoziție se transformătreptat într-o adevărată sărbătoare la care vin cu bucuriechișinăuienii. În acest an au participat activ la expoziție meşteri populari din România, meşteri ai broderiei ucrainene „vîşivanka", reprezentaţi ai Comunităţii Ucrainene în Republica Moldova. Din păcate, nu am observat ca la sărbătoare să ia parte nici meşteri ai Comunităţii Bulgare, dar nici din Găgăuzia.

În schimb, în pavilionul №2 al MoldExpo s-au adunat o mulţime de celebrităţi, au sosit ansambluri de muzică populară precum: "Plăieşii" sub conducerea lui Nicolae Gribincea etc. Am întîlnit-o aici şi pe Geta Burlacu, Ioana Căpraru, Valentina Cojocaru, Maria Iliuţ. Dar cei mai importanţi participanți au fost, desigur, meşterii populari, mai bine-zis, meşteriţele-brodeze, în frunte cu cea mai vestită dintre ele – Maria Cristea, care a creat renumitul brand şi minunatele modele de ii moldoveneşti.

Ziua Iei a fost organizată sub patronatul primei doamne a Republicii Moldova, a Dnei Timofti. Expoziția a fost vizitată de Ministrul Culturii Monica Babuc, bașcanul Autonomiei Găgăuziei Irina Vlah, reprezentantele corpului diplomatic, a mai multor ambasadele acreditate la Chișinău. Însă majoritatea vizitatorilor au fost simpli locuitorii ai Chişinăului. Ei au venit cu familiile, unii chiar cu bebeluşi. Apropo, pentru copii a fost organizat un colţişor special, unde ei, aşezaţi la mese, au avut posibilitatea să deseneze propria versiune a ornamentului pentru iei, dar şi să coloreze cu cariocile modele gata scoase la tipar.

În centrul sălii a fost instalată scena, pe care urcau oaspeții, persoanele oficiale și numeroşi interpreți de muzică populară și colective de dansatori. Mulți dintre vizitatorii expoziţiei au avut unscop foarte concret să procure pentru sine şi copiii săi cîte o ie de sărbătoare originală. Pentru acei care au venit la sărbătoare, îmbrăcaţi în ii, a fost organizat un concurs special cu premiioriginale. Din păcate, nu am așteptat finalizarea acestuia. Pentru a vă transmite şi dvs. cel puțin o parte din impresiile noastre vă oferimun album foto nu foarte mare de la acest eveniment memorabil.

Settlements of Moldova and Diaspora

Codru

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1945
Populația:
14277 locuitori
Logo

Codru este un oraş din municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 14277 de oameni Chișinău și a fost înființată în anul 1945.

Read more