Show news from...
Go to section: Culture

eye 8510 Views

Arhivele folclorice ale AȘM au fost conservate și digitalizate


Mii de creaţii folclorice culese de către colaboratorii Academiei de Științe a Moldovei și aflate în gestiunea Institutului Patrimoniului Cultural şi Institutului de Filologie Romînă „Bogdan Petriceicu Hasdeu", au fost digitalizate şi conservate în 2018 în cadrul unui proiect care a beneficiat de finanţare britanică. Rezultatele proiectului au fost prezentate ieri, într-o conferinţă desfăşurată la Academia de Ştiinţe a Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, doctorul habilitat, muzicologul Victor Ghilaș, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, directorul proiectului, a menționat că prin grantul "Salvarea materialului de arhivă folclorică păstrat în Chișinău, R. Moldova", cîştigat de el și administrat de Asociaţia Eurocentrica din Bucureşti, a fost digitalizată şi urmează să fie făcută accesibilă online o parte importantă a arhivei folclorice literare și muzicale culese în satele moldoveneşti de Filiala Moldovenească a Academiei de Ştiinţe a URSS, în perioada 1946-1990. Grantul este oferit de British Library, cu sprijinul Fondului Caritabil Arcadia, în cadrul Endangered Archives Programme, care are ca scop facilitarea cercetării ştiinţifice prin identificarea şi conservarea materialului de arhivă privind societăţile preindustriale din întreaga lume, aflat în risc de deteriorare.

Potrivit sursei citate, materialul digitalizat este constituit din 450 de volume de însemnări în scris şi înregistrări pe circa 500 benzi magnetice ale unor cîntece populare, colinde, basme şi multor alte creaţii folclorice, culese pe teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, dar şi pe teritoriul învecinat al Ucrainei, în perioada sovietică, conservat în condiţii precare pînă la derularea proiectului din cauza finanţării reduse a domeniului cultural. În scurt timp, el va putea fi consultat integral, în scopuri non-comerciale, cu respectarea normelor legale în vigoare, pe site-ul dedicat proiectului (http://folkloricarchival.asm.md/) şi pe secţiunea specială de pe site-ul British Library (https://eap.bl.uk/).

La rîndul său, doctorul în filologie Ludmila Șimanschi, membru al echipei proiectului, a afirmat că pentru prima dată a fost creat un registru amplu despre materialul folcloric literar din perioada 1945-1990, cules în R. Moldova, Ucraina și Caucaz. Cel mai vechi material folcloric este un caiet de balade culese de către scriitorul George Meniuc în 1945. În context, doctorul în filologie Mariana Cocieru, care a gestionat materialul sonor, în special cel muzical, a spus că acesta a fost cules începînd cu anul 1959, cînd au apărut la noi primele magnetofoane.

În cadrul conferinței, Bogdan Șandric, directorul adjunct al Institutului Național al Patrimoniului din Romînia, consultant al proiectului, a subliniat că acesta a fost realizat cu succes și s-a încheiat în termen util.

Proiectul "Salvarea materialului de arhivă folclorică păstrat în Chișinău, R. Moldova" a fost inițiat la 15 ianuarie 2018 și a durat un an. Costul proiectului este de 34200 lire sterline.

Keywords:

folclor , AŞM , arhiva

Settlements of Moldova and Diaspora

Dolinnoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
877 locuitori

Dolinnoe este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dolinnoe, Valea Satului și Valea Coloniţei. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 10 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 877 de oameni. Satul Dolinnoe a fost înființat în anul 1910.

Read more