Go to section: Culture
16 may 2018, 12:30 Culture views 13923
Au fost decernate premiile Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”
16 may 2018, 12:30 Culture views 13923

Au fost decernate premiile Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”

Prima zi a celei de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru", care se desfășoară în perioada 14-15 la Chișinău și 16-17 – la Iași, s-a încheiat ieri seara cu ceremonia de decernare a Premiilor, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici" din capitală.

Totodată, aici a avut loc un spectacol omagial, susţinut de Cristofor Aldea-Teodorovici, colective artistice de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO" și de la mai multe licee din Chișinău. Manifestarea a fost moderată de actorul Nicolae Jelescu, care a prezentat și pagini din creația lui Grigore Vieru.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău a acordat trei premii. Astfel, de Marele Premiu pentru poezie, în valoare de 800 de euro, s-a învrednicit poetul și editorul Daniel Corbu din Iași, România, de premiul de excelenţă pentru critică literară în mărime de 500 de euro - criticul și istoricul literar Ion Pop din Cluj și de premiul de excelenţă pentru interpretare artistică (500 de euro) – cîntărețul Cristofor Aldea-Teodorovici. Primăria municipiului Chișinău a mai decernat un premiu pentru valorificarea artistică a operei lui Grigore Vieru. Acesta a fost înmânat actorului și regizorului Nicolae Jelescu.

Astăzi, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova se desfăşoară simpozionul științific „Grigore Vieru, omul duminicii", organizat de Institutul de Filologie. În aceeași zi, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii", va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii", organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

În zilele de 16 şi 17 mai, manifestările dedicate lui Grigore Vieru vor continua la Iaşi.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru" este organizată de Centrul Cultural-Ştiinţific „Grigore Vieru", Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, Primăria municipiului Chişinău, Primăria municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" şi alte instituţii de cultură.

Source: moldpres.md

Keywords:

poezie , Festival , premiu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1767
Populația:
2612 locuitori

Ursoaia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Ursoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Căușeni și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2612 oameni. Satul Ursoaia a fost menționat documentar în anul 1767.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.