Show news from...
Go to section: History

eye 10320 Views

Gheorghe Ștefan – “Om deplin, capu întregu, hire adîncă, cît poţi dzice că nascu şi în Moldova oameni...”

Astăzi se împlinesc 366 de ani de la înscăunarea lui Gheorghe Ștefan pe tronul Moldovei.

Gheorghe Ștefan a avut două domnii în Moldova: 13 aprilie 1653– mai 1653 și 16 iulie 1653–13 martie 1658. Gheorghe Ștefan, numit și Burduja a fost fiul lui Dumitrașcu Ceaur, dintr-o veche şi avută familie de boieri moldoveni. În domnia lui Vasile Lupu a ocupat dregătoria de logofăt fiind șef al cancelariei domnești, însă a uneltit împotriva domnitorului. Aflat în 1648 la curtea principelui Transilvaniei într-o misiune diplomatică, el “mai multe adăogea spre vrajbă, şi în locul trebilor stăpînu-său, în solii au aşedzat treaba sa spre domnie”,  scrie Grigore Ureche.  

Logofătul Gheorghe Ștefan este îndemnat să se răscoale de rivalul lui Vasile Lupu, Matei Basarab al Valahiei. Beneficiind de ajutor extern, îl alungă pe Lupu la cazaci, dar acesta se reîntoarce și îl infrînge la Popricani pe fostul său logofăt care-l trădase. Dorind să se răzbune pe Matei Basarab, Lupu îl urmărește pe Gheorghe Ștefan și în Muntenia, însă este învins în bătălia de la Finta, fiind astfel nevoit să fugă din nou, pierzînd tronul definitiv. Vasile Lupu se refugiază la tătari și de acolo la Constantinopol.

Gheorghe Ștefan reușește să-și cumpere în 1653 confirmarea domniei de la turci. Fidelitatea lui Gheorghe Ștefan față de Principele Transilvaniei Gh. Rakoczy nu era privită cu ochi buni de turci, mai ales ca Rakoczy organizase o alianță cu Muntenia, Moldova, Suedia, Brandenburg și cazacii, contra Poloniei. O oaste alcătuită din 20 000 de moldoveni, 30 000 de munteni şi 50 000 de ardeleni porni împotriva regelui Jan Kazimir. Însă aliaţii au fost părăsiţi de suedezi şi ulterior înfrînţi de tătari.

Pentru a-i fi iertată insubordonarea Gheorghe Ştefan expedia sultanului o sumă suplimentară de bani şi daruri. Banii au fost acceptați, însă solul trimis de domnul Moldovei fu spînzurat. Domnul a fost chemat la Adrianopol. Bănuind însă ce i se pregătea, el nu s-a încumetat să meargă la Istanbul și a luat calea unei îndelungate pribegii, ce a durat un deceniu: 1658-1668.

Toți îl părăsesc, și lipsa de mijloace îi aduce mizeria materială. Bolnav, părăsit și aflat în suferință, moare la Stettin în 1668, de unde soția sa îl aduce în țară, presupunîndu-se că e înmormîntat la Mănăstirea Cașin. Astfel s-a încheiat istoria unui domn pămîntean, despre care cronicarul Miron Costin a  scris: “Om deplin, capu întregu, hire adîncă, cît poţi dzice că nascu şi în Moldova oameni...” .

Keywords:

istoria , Moldova , domnitori

Comments

 (1)
  • #1 jianbin1012
    This message was deleted by the moderator!

Settlements of Moldova and Diaspora

Iurievca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
526 locuitori

Iurievca este un sat din cadrul comunei Gradişte, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 526 de oameni. Satul Iurievca a fost menționat documentar în anul 1815 cu denumirea Gălbenița.

Read more