Show news from...
Go to section: History

eye 59463 Views

Grigore Cotovschi - 137 ani de la naștere

Astăzi se împlinesc 137 de ani din ziua naşterii lui Grigore Cotovschi, personalitate proeminentă şi nici pe departe univocă în istoria Moldovei. Dacă pe timpurile sovietice Cotovschi era prezentat cu un luptător pentru libertatea şi independenţa poporului moldovenesc, odată însă cu obţinerea de către ţara noastră a independenţei, despre vestitul pămîntean la nivel oficial mai bine preferă să tacă. Istoria o scriu învingătorii, dar în mare măsură ei pot fi nici pe departe obiectivi.

„Personalitatea lui Cotovschi şi rolul lui în istoria ţării noastre trebuie să prezinte interes atît pentru adepţii statalităţii moldoveneşti, cît şi pentru cei ai ideii echităţii sociale. Grigore Cotovschi nu poate fi egalat totalmente cu categoria bandiţilor. El a fost, cum multora le place să spună, „un Robin Hood moldovean”, haiduc – într-adevăr, el lua banii de la cei bogaţi şi îi împărţea celor săraci şi, desigur, nu uita şi de sine. Se poate trata în mod diferit Revoluţia din Octombrie şi bolşevicii, dar nu trebuie să uităm că Cotovschi, începînd din 1917, lupta pentru ideea echităţii sociale – aşa, cum o înţelegea el”, - şi-a expus opinia Serghei Nazaria, şef al Centrului de analiză strategică şi prognoză din Moldova, preşedinte al Asociaţiei istoricilor şi politologilor Pro Moldova, doctor în istorie.

În opinia liderului Mişcării naţionale de tineret „Voievod” Nicolae Pascaru, „rolul lui Cotovschi în istoria Moldovei este inestimabil, deoarece anume lui îi aparţine ideea creării Republicii Moldoveneşti Autonome (RASSM), care s-a format în perioada, cînd întreg teritoriul Moldovei istorice se afla în componenţa României”.

„Cotovschi este cu adevărat o personalitate importantă în istoria noastră, devenind demult o legendă. Pentru mine el este, în primul rînd, luptător pentru egalitatea oamenilor, persoană cu spirit rebel, ostaş, care, fiind de partea revoluţiei, nu era adept univoc al vreunei forţe politice”, - a menţionat Pascaru.

O opinie practic diametral opusă are Iurie Roşca, politician cunoscut în RM, ex-preşedinte al Partidului Popular Creştin-Democrat, care a declarat că „toţi comisarii şi comandanţii roşii sînt personalităţi sîngeroase”.

„Noi, popoarele fostei Uniunii Sovietice, trebuie în sfîrşit să conştientizăm, ce s-a întîmplat cu noi toţi şi să nu ne mai închinăm idolilor”, - a spus Roşca.

Keywords:

Moldova , istoria

Comments

 (4)

Settlements of Moldova and Diaspora

Cuhneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1435
Populația:
1829 locuitori

Cuhneşti este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bisericani, Cot, Serghieni, Tomeştii Vechi și Cuhneşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1829 de oameni. Satul Cuhnești a fost menționat documentar în anul 1435.

Read more