Go to section: History
12 january 2023, 17:30 History views 15563
Cartea lui Gherasim Ghidirim: adevărul istoric despre
12 january 2023, 17:30 History views 15563

Cartea lui Gherasim Ghidirim: adevărul istoric despre "unirea" falsificată a Basarabiei cu România (Foto)

La începutul anului 2018 a ieșit de sub tipar și a avut loc prezentarea cărții scriitorului Gherasim Ghidirim "Unirea" și evenimentele anului 1918 din Republica Moldovenească în documentele Siguranței și Armatei Române".

Gherasim Ghidirim (numele adevărat: Ivan Klimov) colonel în retragere, fost colaborator SIS al RM, scriitor-publicist, unul din activiștii fondatori ai mișcării Pro-Moldova.

Autorul a subliniat în repetate rînduri atît în discursurile, cît și în publicațiile sale că este stringent necesar ca întregul popor moldovenesc să cunoască adevărul istoric. Doar adevăratele fapte, evenimente istorice pot scoate la lumină trecutul nostru, să ne indice greșelile și căile de a făuri un viitor luminos și sănătos în țara noastră.

În acest context, cartea autorului Gherasim Ghidirim "Unirea" și evenimentele anului 1918 din Republica Moldovenească în documentele Siguranței și Armatei Române" prezintă documentele autentice din acei ani, care au fost păstrate mai mulți ani în arhivele secretizate, care includ rapoarte ale serviciilor secrete românești.

Scriitorul-publicist expune în mod obiectiv faptele anilor 1917-1918, din perioada formării Republicii Democrate Moldovenești, demascînd adevăratele intenții ale statului român, aducînd documente veritabile despre excesele operate în perioada așa-zisei uniri și despre democrația românească impusă. Totodată, prezintă documente în original, în care reprezentanții armatei și serviciilor secrete române scriu că de fapt "unirea Basarabiei cu România este un fals"

Adevărul istoric este important, dar și mai important, astăzi, este să nu pierdem unitatea poporului nostru moldovenesc, care ne va permite să prosperăm pe viitor și să nu admitem în nici un caz, discordia și neînțelegerile în țară, căci "datorită bunei înțelegeri statele mici prosperă, iar din cauza discordiei, antagonismului pier și marile state".

La compartimentul nostru Biblioteca electronică vă propunem cartea autorului Gherasim Ghidirim - "Unirea" și evenimentele anului 1918 din Republica Moldovenească în documentele Siguranței și Armatei Române".

Cartea o puteți găsi aici.

Keywords:

carte , istoria , unire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
773 locuitori

Bilicenii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile lipovanca, Bilicenii Noi, Mîndreștii Noi. Localitatea se află la 15 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni. Satul Bilicenii Noi a fost atestat documentar în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.