Go to section: History
03 april 2020, 12:30 History views 13264
Relicvele Maya din cea mai mare peșteră subacvatică sînt impresionante
03 april 2020, 12:30 History views 13264

Relicvele Maya din cea mai mare peșteră subacvatică sînt impresionante

Atunci cînd cercetătorii au vorbit despre acest labirint imens, scufundat, ei au spus că nu este doar o minune naturală, ci o descoperire arheologică importantă, care ar putea dezvălui secretele scufundate ale civilizației antice Maya.

Acum, avem dovada că promisiunea este verosimilă. Un grup de cercetători conduși de arheologul Guillermo de Anda, de la Institutul National de Antropologie și Istorie din Mexic, a declarat că peștera este înconjurată de aproape 250 cenote (piscine naturale ale Mexicului). În plus, aproape 198 de situri arheologice, din care 140 sînt de origine Maya.

Toate astea îl fac, fără îndoială, cel mai important sit arheologic scufundat din lume. O altă trăsătură este cantitatea de elemente arheologice care există. Printre descoperirile făcute de scafandri sînt resturi umane, inclusiv schelete și oase, aparent arse, de cel puțin 9.000 de ani. Asta sugerează că activitatea umană în regiunea mexicană estică nu este chiar recentă, așa cum credeau cercetătorii.

„Negustorii au urmat trasee stabile și au folosit aceste locuri drept puncte de pelerinaj ritual. Au făcut opriri la altare și la alte locuri sacre, ca să se întîlnească cu zeii. Ei și-au lăsat amprenta acolo", a declarat Anda la o conferință de presă.

Anda sugerează că, probabil, oamenii nu trăiau în peștera subacvatică ramificată. Ei s-au aventurat în interiorul acesteia în perioadele de stres climatic, pentru a căuta apă. În interiorul labirintului se găsesc numeroase exemple de ceramică din epoca Maya, dar și ale altor civilizații. Există gravuri pe pereți, artefacte mari, ca altarul Zeului Comerțului, dar și o scară în interiorul unei cenote.

Source: playtech.ro

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
650 locuitori

Şurii Noi este un sat din cadrul comunei Şuri, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Drochia și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Şurii Noi a fost înființat în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.