Show news from...
Go to section: History

eye 2613 Views

Peste 61 de mii de victime ale represiunilor politice au fost reabilitate


Începând cu anul 1989 şi până în prezent, Procuratura Generală a declarat victime ale represiunilor politice şi reabilitat mai bine de 61 de mii de persoane. Potrivit Procuraturii Generale, pe parcursul primului semestru al anului 2016, în scopul reabilitării persoanelor supuse represiunilor politice, procurorii au soluţionat 72 de cereri de reabilitare.

Concomitent, au fost declarate victime ale represiunilor politice şi reabilitate 48 de persoane, inclusiv zece persoane – născute în locurile de represiune în familia părinţilor deportaţi şi actualmente reabilitaţi.

De asemenea, procurorii au declarat la Curtea Supremă de Justiţie 22 de recursuri în anulare împotriva hotărârilor judecătoreşti, fiind solicitată casarea acestor hotărâri, încetarea proceselor penale şi reabilitarea condamnaţilor.

Totodată, procurorii au verificat şi studiat, în cursul primelor şase luni a acestui an, 89 de dosare de deportare şi condamnare şi 33 de dosare de control şi filtrare, parvenite de la Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova.

Keywords:

represii , istoria , moldovenii

Settlements of Moldova and Diaspora

Pervomaiscoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
783 locuitori

Pervomaiscoe este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Pervomaiscoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 783 de oameni. Satul Pervomaiscoe a fost menționat documentar în anul 1489 cu denumirea Troienești.

Read more