Show news from...
Go to section: History

eye 68892 Views

Primul portret a lui Ștefan cel Mare

Nicodim. Portretul votiv al lui Ştefan cel Mare. Tetraevangheliarul de la Humor din 1473

Se împlinesc 546 de ani de la data cînd miniaturistul Nicodim finisează ultima decoraţie a Tetraevanghelului de la Humor. Nicodim este caligraf şi miniaturist din Moldova, autor al cunoscutului „Tetraevangheliar” de la Humor (1473), dăruit de Ştefan cel Mare mănăstirii Putna.

Pe lîngă imaginile celor patru evanghelişti Nicodim a creat şi miniatura cu portretul votiv al lui Ştefan cel Mare, unul dintre primele „portrete de epocă” ale domnitorului moldovean.

În Moldova medievală cele mai cunoscute miniaturi datează de pe vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432), cînd în scriptoriul mănăstirii Neamţ activează ilustrul caligraf Gavril Uric, autor al Tetraevangheliarului din 1429, păstrat în Biblioteca Bodleană de la Oxford, cu vădite influenţe bizantine, cu imaginile evangheliştilor Matei, Marcu, Ioan, Luca pe toată pagina. Tradiţiile miniaturale ale lui Uric sînt continuate de Nicodim (Tetraevangheliarul de la Humor, 1473), care păstrează şi portretul votiv al domnitorului Ştefan cel Mare. Din secolul al XVI-lea sunt cunoscute manuscrisele create la mănăstirea Voroneţ (Codicele Voroneţian şi Psaltirea Voroneţiană). În a doua jumătate a secolului al XVI- lea miniaturile manuscriselor moldoveneşti devin mai laconice în privinţa coloritului, conturul linear avînd prioritate. Valoarea incontestabilă a manuscriselor autohtone din această perioada este confirmată şi de prestigioasele instituţii în care se păstrează astăzi: Viena, Oxford, Bucureşti, Moscova, Londra și Sankt-Peterburg.

Comments

 (13)

Settlements of Moldova and Diaspora

Teleşeu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1344 locuitori

Teleşeu este un sat şi comună din raionul Orhei. Teleşeu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Orhei și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1344 de oameni. Satul Teleșeu a fost menționat documentar în anul 1436.

Read more