Go to section: History
01 march 2024, 15:30 History views 55271
Nasturii hainei domnitorului Vasile Lupu valorau cît o mașină de lux din ziua de azi
01 march 2024, 15:30 History views 55271

Nasturii hainei domnitorului Vasile Lupu valorau cît o mașină de lux din ziua de azi

Domnii Moldovei au avut tot timpul grijă să fie în pas cu moda în materie de haine şi obiecte de lux. Numai nasturii hainelor unui domn moldovean valorau cît o maşină de lux de azi.

Moda la curtea domnească a fost tot timpul influenţată de curentele exterioare, dar luxul nu a lipsit niciodată. În secolul XIV, moda în Moldova era influenţată de Bizanţ şi de Occident. De la mijlocul secolului al XVI-lea, odată cu instaurarea suzeranității otomane au început să apară tot mai mult influenţe turceşti, culminînd cu perioada fanariotă, cînd elementele orientale dominau hainele domnitorilor şi boierilor. Spre exemplu, numai nasturii de la hainele domnitorului moldovean Vasile Lupu costau 100.000 de galbeni, iar costumul soţiei sale valora 400.000 de galbeni.  

Stofele pentru veşminte erau extrem de scumpe şi constau în postavuri, catifele, mătăsuri şi blănuri, fiind aduse în special din vestul Europei. Stofele de brocart aveau ornamente pe fond alb, roşu şi verde cusute cu fir de aur şi argint şi erau împodobite cu perle şi pietre scumpe. Boneta unei boieroaice costa 24.000 de piaştri (valoarea a aproximativ 480 kg de argint) numai pentru extraordinarа fineţe a broderiei, fără a mai pune la socoteală perlele şi pietrele preţioase cu care era împodobită.

Keywords:

istoria , domnitori , moldovenii , haine

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
707 locuitori

Hîjdieni este un sat din cadrul comunei Berezlogi, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 707 oameni. Satul Hîjdieni a fost menționat documentar în anul 1430.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.