Go to section: History
10 july 2023, 12:30 History views 26746
10 july 2023, 12:30 History views 26746

Soțiile lui Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun, remarcabil domnitor al Moldovei, a avut o viață personală furtunoasă, fiind căsătorit de patru ori. Nu avea prejudecăţi; nu conta că este catolică sau ortodoxă, din neam mare sau fără înaintaşi iluştri, moldoveancă sau străină. Dar nu a avut mare noroc la însurătoare. Prima lui soție a lui Alexandru cel Bun a fost Margareta, catolică, fiica principelui Transilvaniei. Ea a întemeiat mănăstirea franciscană din Bacău.

După moartea ei Alexandru cel Bun s-a căsătorit cu Ana, numită și Neacșa. Ana moare la 1418 și este înmormîntată la mănăstirea Bistrița.

Alexandru cel Bun se recăsătorește cu prințesa Ringalla și aceasta catolică, sora marelui duce al Lituaniei Vitold. Deja în 1420 Ringalla s-a adresat papei de la Roma pentru desfacerea căsătoriei, pe motivul că Alexandru nu voia să treacă la catolicism. Divorțul l-a „costat” pe domnul Moldovei o pensie viageră de 600 de galbeni anual, tîrgul Siret cu Volovățul și satele dependente care reveneau Ringallei.

Alexandru cel Bun se recăsătorește destul de repede cu Marina, de credință ortodoxă, fiica boierului Marin și sora boierului Bratul. De data aceasta a avut mai mult noroc. A murit el primul!

Keywords:

istoria , domnitori , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
273 locuitori

Congazcicul de Jos este un sat din cadrul comunei Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 5 km de municipiul Comrat și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 273 de oameni. Satul Congazcicul de Jos a fost întemeiat în anul 1905.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.