31 august 2023, 16:00 We are the Moldavians views 18743
Teolog din Irlanda: limba moldovenească este precursoarea latinei, și nu derivata ei
31 august 2023, 16:00 We are the Moldavians views 18743

Teolog din Irlanda: limba moldovenească este precursoarea latinei, și nu derivata ei

Declarația senzațională a fost făcută de către teologul irlandez cu renume mondial Miceal Ledwith. Ledwith susține că nu limba moldovenească provine de la latină, ci viceversa.

"Vreau să-i salut pe oamenii din Munții Bucegi, din Brașov și București. Voi sînteti acei care i-ați oferit un instrument minunat lumii occidentale" − limba latina, a declarat Miceal Ledwight într-un interviu acordat TVR Cluj.

Potrivit spuselor teologului, deși știm că limba latină este limba oficială a Bisericii Catolice și a Imperiului Roman, iar limba moldovenească face parte din grupul limbilor latine, mai puțină lume cunoaște că limba moldovenească sau precursoarea sa, provine din acele locuri din care se trage limba latină, și nu invers.

Cu ceva timp în urmă, Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul vizitei sale în România, din anul 1999, a numit România “Grădina Maicii Domnului”, iar Horațiu, marele poet roman scria: "Colhii și dacii mă cunosc, ei vorbesc o limbă barbară, de idiom latin”. De menționat, faptul că aceste rînduri au fost compuse cu aproape un secol și jumătate înaintea cuceririi unei mari părți a Daciei de către romani. Conform unei versiuni, anume după cucerirea dacilor în noua provincie imperială începe să se formeze latina vulgară, de la care a apărut mai tîrziu limba moldovenească.

Teoria conform căreia latina e mai tînără sau cel puțin nu e mai veche, decît limba vorbită de strămoșii moldovenilor o susține istoricul moldovean Euvgheni Pascari. În cartea sa "Neizvestnaia Moldavia" (Moldova necunoscută), el menționează că popoarele Moldovei și României provin de la volsci, popor italic, pe care romanii la începutul civilizației sale l-au cucerit și l-au izgonit din Apenini.

Glotonimul "limba moldovenească" figurează în Constituția Republicii Moldova. De asemenea, majoritatea locuitorilor RM declară că vorbesc limba moldovenească, nu româna.

Începînd cu anul 2011, proiectul Moldovenii.md a publicat, în repetate rînduri, informații la acest subiect:

Despre limba moldovenească

De ce nu sîntem români?

Documente istorice: Limba moldovenească în documentele cancelariei domnești

Reamintim că informații ample despre Etnogeneza moldovenilorLimba moldoveneascăDicționarul rus-moldo∕românApartenența la NațiuneContribuția moldovenilor la crearea RomânieiRolul culturii moldovenești la crearea culturii României, De ce nu sîntem români?; Personalităţi marcante ale Moldovei etc. pot fi vizualizate la compartimentul «NOI, MOLDOVENII» a proiectului moldovenii.md.


Source: sputnik.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
26 locuitori

Sadchi este un sat din cadrul comunei Caterinovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Camenca și la 123 km de Chișinău. Populaţia satului Sadchi alcătuia 26 de oameni în anul 2011. Satul Sadchi a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.