29 march 2024, 07:29 views 78805
Materiale din compartiment: All news |

Ialoveni, district Ialoveni

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1639
Populația:
15041 locuitori

Ialoveni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ialoveni. Suprafața totală a orașului este de 31,65 km pătrați. Amplasat în centrul republicii, în valea rîului Işnovăţ, oraşul Ialoveni este situat la o distanţă de  12 km de Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15041 de oameni, dintre care 48.56 % - bărbaţi şi 51.94 % - femei. Structura etnică a populaţiei oraşului este următoarea: 91.30 % - moldoveni, 2.9 % - ucraineni, 3.66% - ruşi, 0.28 % - găgăuzi, 0.63% - bulgari, 0.03 % - evrei, 0.04 % - polonezi, 0.2% - ţigani, 0.94 % - alte etnii.

[top]Istoria localitații

Prima atestare documentară a localităţii Ialoveni, cu numele Cheile Işnovăţului, datează din anul 1436. Denumirea Ialoveni a localităţii a apărut mult mai tîrziu, fiind menţionată într-un document din 1639. Localitatea Ialoveni în anul 1817 avea 125 de gospodării. La sfîrșitul secolului al XIX-lea satul Ialoveni număra 424 de familii care se ocupau cu agricultura și creșterea vitelor. În anul 1930 în sat trăiau 3650 de locuitori, ocupațiile cărora rămîn a fi cele tradiționale.

[top]Resurse naturale

Suprafaţa fondului funiciar al oraşului este de 3.165 ha, dintre care suprafaţa teritoriilor agricole constituie 1.678 ha, inclusiv terenuri arabile - 1.246 ha, podgorii - 401 ha şi păşuni - 202 ha. Resursele acvatice ale oraşului sunt formate de râul Işnovăţ şi 2 iazuri cu o suprafaţă totală de 18 ha.

[top]Economia locală

Potențialul economic al orașului Ialoveni este reprezentat de 1300 de agenţi economici, dintre care 155 activează în bază de patent de întreprinzător şi 860 sînt gospodării ţărăneşti; 210 de întreprinderi sînt cu drept de persoană juridică; 28 societăţi cu răspundere limitată; 10 societăţi pe acţiuni; 6 cooperative; 3 întreprinderi de stat şi o asociaţie de gospodării ţărăneşti. Oraşul are o economie diversificată, sectorul industrial fiind reprezentat de întreprinderi din industria alimentară, uşoară şi a materialelor de construcţe. SRL „Sandriliona” - produce 38 tipuri de îngheţată şi 5 tipuri de torte. SA „Vinuri-Ialoveni” – fondată în anul 1953, este unica fabrică de vin din Republica Moldova care produce vinuri peliculare de tip Heres. SA „Ialtexgal-Aurica” – produce vestimentaţie pentru adulţi şi copii, articole specializate – saci de dormit pentru civili şi militari, vestimentaţie sportivă, cojoace şi veste moderne pentru femei şi bărbaţi. SRL „Agregat” – producerea materialelor de construcţie şi comercializarea lor. SRL„Cvin-Com” – producerea băuturilor alcoolice şi comercializarea lor. ÎI „Viteza-Ceapchin” – produce piese de construcţie din beton armat: plăci pentru pavarea trotuarelor, plăci din beton. Pe teritoriul oraşului funcţionează filiale ale 5 bănci comerciale şi 2 companii de asigurare.

[top]Sfera socială

Sistemul educațional al orașului Ialoveni cuprinde 2 instituții preșcolare, Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă”, Liceul Teoretic „Ana Muntean”, gimnaziul, școala primară, școala specială internat pentru copii cu hadicap locomotor, școala de arte, biblioteca publică „Petre Ştefănucă”, Casa raională de cultură. Cele mai importante evenimente culturale sînt: „Hramul Oraşului” la 27 octombrie, în cadrul căruia se desfăşoară diferite festivaluri ale cîntecului şi dansului polular, expoziţii. La primăria Ialoveni se organizează sărbătoarea „Nunta de aur”. În luna mai se desfăşoară Concursul orăşenesc al perechilor de dans sportive. Oraşul Ialoveni este înfrăţit cu 4 localităţi: comuna Toraisar, judeţul Constanţa, comunele Forte şi Montefortino din Italia, Lesznowola, Polonia, oraşul Pocheon, Korea de Sud.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
2930 locuitori

Răscăieţi este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răscăieţi și Răscăieţii Noi. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ștefan Vodă și la 111 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2930 de oameni. Satul Răscăieţi a fost menționat documentar în anul 1595.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.